onsdag 24 augusti 2011

Harry Potter och Fången från Azkaban


Titel: Harry Potter och Hemligheternas Kammare          

Författare: J.K. Rowling

Förlag: Bonnier Audio


Harry Potter är nu tretton år och ska till att börja sitt tredje år på Hogwarts, skolan för magi och trollkonster. Under sommaren har den fruktansvärde massmördaren Sirius Black rymt från fängelset, Azkaban och alla i Harrys omgivning fruktar att Sirius är ute efter att mörda Harry, då Sirius har hörts mumla: "Han finns på Hogwarts, han finns på Hogwarts", när han var i Azkaban.
Lupius är ny lärare på skolan och undervisar i försvar mot svartkonster och eleverna tycker han är den bästa de någonsin haft. Men han tycks försvinna från skolan varje gång det är fullmåne... Dementorerna står på vakt runt skolans områden, Harry tycker sig se en stor svart hund vid flera tillfälle, Harmiones katt beter sig konstigt och Rons råtta försvinner plötsligt.
Ett antal händelser flätas långsamt samman och gör till sist klart för Harry vad det egentligen var som hände den natten hans mor och far mördades.
Boken är spännande och rolig, som de tidigare böckerna. Men jag upplever det so att berättelsen om Harry Potter nu börjar vända sig till lite äldre läsare. Jag gillar de nya karaktärerna, Lupius och Black. fred och George, Rons bröder, har alltid något överraskande att komma med och de får en till att skratta högt. Vad hände med Rons råtta egentligen? Jag undrar om detta kommer visa sig i de kommande böckerna?

"I solemnly swear I am up to no good"

Inga kommentarer: