onsdag 24 augusti 2011

Harry Potter och Fången från Azkaban


Titel: Harry Potter och Hemligheternas Kammare          

Författare: J.K. Rowling

Förlag: Bonnier Audio


Harry Potter är nu tretton år och ska till att börja sitt tredje år på Hogwarts, skolan för magi och trollkonster. Under sommaren har den fruktansvärde massmördaren Sirius Black rymt från fängelset, Azkaban och alla i Harrys omgivning fruktar att Sirius är ute efter att mörda Harry, då Sirius har hörts mumla: "Han finns på Hogwarts, han finns på Hogwarts", när han var i Azkaban.
Lupius är ny lärare på skolan och undervisar i försvar mot svartkonster och eleverna tycker han är den bästa de någonsin haft. Men han tycks försvinna från skolan varje gång det är fullmåne... Dementorerna står på vakt runt skolans områden, Harry tycker sig se en stor svart hund vid flera tillfälle, Harmiones katt beter sig konstigt och Rons råtta försvinner plötsligt.
Ett antal händelser flätas långsamt samman och gör till sist klart för Harry vad det egentligen var som hände den natten hans mor och far mördades.
Boken är spännande och rolig, som de tidigare böckerna. Men jag upplever det so att berättelsen om Harry Potter nu börjar vända sig till lite äldre läsare. Jag gillar de nya karaktärerna, Lupius och Black. fred och George, Rons bröder, har alltid något överraskande att komma med och de får en till att skratta högt. Vad hände med Rons råtta egentligen? Jag undrar om detta kommer visa sig i de kommande böckerna?

"I solemnly swear I am up to no good"

måndag 22 augusti 2011

Harry Potter och Hemligheternas Kammare


Titel: Harry Potter och Hemligheternas Kammare

Författare: J.K. Rowling

Förlag: Bonnier Audio



"THE CHAMBER OF SECRETS HAS BEEN OPENED.
ENEMIES OF THE HEIR, BEWARE."

Det mesta av sommarlovet har gått och Harry har inte hört något från sina vänner på hela sommaren och har har börjat undra om allt ihop har varit en dröm.
Men en kväll, bara några veckor innan skolan ska börja får Harry besök av husalfen Dobby. Dobby har kommit för att varna Harry Potter ochför attt hindra honom i att återvända till Hogwarts. Dobby berättar för Harry att hemska saker kommer hända om han återvänder till skolan.
Inget kan stoppa Harry från att återvända till Hogwarts och redan på vägen dit börjar märkliga saker inträffa.
Kampen mellan det onda och det goda fortsätter, och Harry, Ron och Harmione dras in i ytterligare ett äventyr, som är mer komplicerat än det tidigare och som kräver mer av deras kunskaper inom magi och trollkonst.
Boken är bra och spännande. Den är inte lika förtrollande som första boken, men det är för att nu har man redan blivit introducerad till denna ny värld som Rowling har skapat. Jag gillar Dobby. Han vill bara väl, men gör så fel ändå och jag är imponerad av husalfernas magi. I andra boken blir också vänskapen mellan de tre, Harry, Ron och Harmione starkare och det är roligt att höra hur det utvecklas.

lördag 20 augusti 2011

Harry Potter och De Vises Sten

Titel: Harry Potter och De Vises Sten

Författare: J.K. Rowling

Förlag: Bonnier Audio

Natten till den föräldralöse Harry Potters 11:e födelsedag, befinner sig Harry och familjen Dursley i ett övergivet hus på en ö mitt i havet.
I samma sekund som klockan slår tolv hörs det ett BOOM... BOOM... PANG! Jätten Hagrid kliver in genom dörren och har inte bara med sig en tårta till Harry, men även något som Harry aldrig har fått i sitt liv - ett brev. I brevet stod det:

"HOGWARTS SCHOOL OF WITCHCRAFT AND WIZARDRY

Headmaster: Albus Dumbledore
(Order of Merlin, First Class, Brand Sorc., Chf. Warlock, Supreme Mugwump, International Confed. of Wizards)

Dear Mr Potter,
    We are pleased to inform you thqt you have a place at Hogwarts School of Witchcraft anf Wizardry. Please find enclosed a list of all necessary books and dwuipment.
    Term begins on 1 Septemberrr. We await your owl by no later than 31 July.

Yours sincerely,

Minerva McGonagall
Deputy Headmistress"

Harry Potter tar ett steg in i en värld full av magi, där alla verkar till att veta mer om honom än han själv. Han träffar Ron och Harmione, som är elever på Hogwarts och som också tillhör Griffindore, ett av de fyra elevhemmen på skolan.
Det tar inte lång tid innan Harry och hans nya vänner dras in i ett långt och mycket farligt och magiskt äventyr, där kampen mellan det onda och det goda ännu tar sin början.

Boken är förtrollande och rolig. Rowling har verkligen skapat en värld i en värld som vi lever i och känner till. Man slutar aldrig att förvånas och kampen mellan det onda och det goda som tar sin början i denna första bok gör att man helt enkelt inte kan sluta och lyssna!

lördag 6 augusti 2011

Sonat till Miriam

Titel: Sonat till Miriam

Författare: Linda Olsson
"Undrade du hur jag lever här under de långa svart vintrarna? I denna värld där det enda ljuset är det man åstadkommer själv."

Boken handlar om Adam Anker, som är både violist och kompositör. Adam är född i Polen, men växte upp i Sverige. Vid ett senare tillfälle flyttade han med sin dotter till Nya Zeeland. Adam har ett, för honom själv, okänt förflutet med frågor som: vem han är och var han kommer ifrån.

En dag hittar han en länk som kan leda honom bak till sitt förflutna, men samma dag mottar Adam ett telefonsamtal som alla föräldrar fruktar - hans dotter har dött i en bilolycka. Adams värld stanna, men efter ett år bestämmer han sig för att igen ta tag i det förflutna och på hans resa genom Polen och till Sverige upptäcker han inte bara sitt förflutna, men även att tystnaden har haft sitt pris. På hans resa för han de samtal som inte hölls tidigare och som har skapat ett tystnad och som i sin tur fått konsekvenser.

Adam återtar även kontakten med Cecilia, som är kvinnan han har fått sin dotter med och i den senare delen av boken får man även följa Cecilias tankar, känslor och en insikt i hennes tystnad som även den har fått sina konsekvenser.

Boken är skriven i jag-form och den är lättläst. Linda Olsson skriver på ett mycket fängslande sätt. Beskrivande och lyriskt. Sonat till Miriam är inte lika vacker som hennes debutroman, men Adams och Cecilias berättelse berör mig ändå.
Ibland får jag en känsla av att Linda Olsson har lagt för mycket in i boken. Alltså, jag tycker att sorgen för den förlorade dottern glöms bort i Adams sökande efter sitt förflutna. Jag är glad för att Linda Olsson har gett oss en del av Cecilias berättelse också, eftersom det är hennes historia som ger de extra pluspoängen!

Vad vill Olsson säga med sin roman? Jag tror att den visar tydligt på det här med tystnad, tala och lyssna. Tystnaden kan få konsekvenser och att tala och lyssna kan vara en del av processen i läkandet.

Läs den! Den berör!