tisdag 19 juli 2011

 Titel: Interview with the vampire
Författare: Anne Rice
"Murders, father, death after death. The woman who died two nights ago un Jackson Square, I killed her, and thiusands of others before her, one and two a night, father, for seventy years. I have walked the streets of New Orleans like the Grim Reaper and fed on human life for my own existence. I am not mortal, father, but immortal and damned, like angels put in hell by God. I am a vampire!"

Detta är en berättelse om Louis, som berättar om sitt liv för en ung journalist. Louis känner sig skyldig till sin brors död och  hans samvete gör att han inte längre vill leva och räds inte för döden. En kväll blir han överfallen av vampyren Lestat, som vill ha Louis som sin följeslagare och därför gör honom till vampyr. Louis som hela tiden slits mellan samvete och skuld, gott och ont letar efter svar på sina frågor - om vad han har blivit och varför. Louis hungrar efter kunskapen om sitt nya släkte och han vill veta om det finns fler av hans sort.
När Louis vill lämna Lestat förvandlar Lestat en liten flicka till vampyr och Louis känner skyldighet att stanna kvar för att ta hand om flickan, eftersom han har låtit Lestat göra vad han gjort. De tre tillsammans bildar en familj till den dagen då Claudia vill ta livet av Lestat, för att befria sig själv och Louis och för att hennes hat mot Lestat är så stort.
Konflikten är den Louis har med sig själv. Han lider med sina offer och de andra vampyrernas offer. Han lider för att Lestat förvandlar Claudia till vampyr och han lider för att han tillåter det. Han lider för att Claudia inte är lycklig och han lider för det han gör för att hon ska bli tillfreds. Louis ser skillnaden på rätt och fel och han slits mellan detta.
Vändpunkten är när Louis accepterar sig själv och väljer att göra rätt. Han väljer att göra den han tidigare inte har gjort.
Berättelsen utspelar sig först och främst i New Orleans i USA kring 1700-talet. Allt eftersom tiden går i berättelsen närmar sig den moderna tiden och berättelsen flyttar sig till Europa, för att sedan återvända till USA.
Jag har inte så lätt för böcker skrivna på engelska, men denna bok var mycket behaglig att läsa. Det var få ord jag inte förstod och jag kunde läsa den i bra takt. Författaren Anne Rice är amerikan och det märks tydligt att boken är skriven på amerikansk engelska.
Jag hade svårt med att komma in i berättelsen till att börja med. Boken är filmatiserad och detta störde mig i mitt läsande eftersom jag inte tycker att filmen är den bästa. Men efter ett tag blir jag ändå tagen av boken och det som egentligen tilltalar mig mest med boken är Anne Rice:s sätt att skriva på. Jag rekommenderar boken till dem som gillar vampyrberättelser!